Αρχαιολογία και “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”

[ Ελένη Κόλια / Ήπειρος / 22.05.15 ]

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου - Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στις δράσεις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές".  Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες επιδιώκουν την προώθηση της αρχής της ισόρροπης ανάπτυξης περιβάλλοντος και πολιτισμού και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ομάδων πολιτών. Σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Θεσπρωτίας «Σπύρος Παπαγιάννης» και τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, την Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 9:30, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατική διαδρομή από την Ηγουμενίτσα έως τον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα υπάρξει μικρή στάση για ανάπαυλα στη λιμνοθάλασσα της Βατάτσας (Μακρυγιάλι), παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και σχετική ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Φορέα Διαχείρισης, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

 Σημείο εκκίνησης: Αφετηρία Ποδηλατόδρομου Ηγουμενίτσας.

 Ώρα εκκίνησης: 9:30.

Στις 4 και 5 Ιουνίου αντίστοιχα, στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων θα υλοποιηθεί εκπαιδευτική περιήγηση για οργανωμένες σχολικές ομάδες Δ΄ και Στ΄ Δημοτικού με τίτλο «Στο θέατρο των αρχαίων Γιτάνων». Στόχος της δράσης είναι αφενός η γνωριμία των μαθητών με το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, το οποίο βρίσκεται εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και αφετέρου η ενημέρωσή τους για ζητήματα μέριμνας για την προστασία των αρχαίων μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο του θεάτρου.

Διάρκεια προγράμματος: 1.30 ώρα. Ώρες υλοποίησης: 9:30 ~ 11:00.

Υπάρχει διαθέσιμο φυλλάδιο για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.