Αρχίζει το ματς με σκουπίδια και... ασφάλεια

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 10.06.16 ]

42 000 policiers, 30 000 gendarmes, 2 500 sapeurs-pompiers, 300 démineurs, 13 000 agents de sécurité… Chiffres à l’appui, premier ministre, ministre de l’intérieur et chef de l’Etat se relaient depuis plusieurs semaines, se portant garants de la qualité du dispositif de sécurité à l’approche du coup d’envoi du championnat d’Europe de football, vendredi 10 juin (Le Monde)

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ξεκινάει σήμερα εν πλήρη ασφαλεία αλλά χωρίς ελευθερία. Αυτό είναι το δίλλημα και η εναλλακτική των σημερινών… δημοκρατιών: «Ασφάλεια αντί ελευθερίας»! Την ασφάλεια θα διασφαλίσουν 42000 αστυνομικοί, 30000 χωροφύλακες, 2500 πυροσβέστες, 13000 ασφαλίτες… Και επειδή ο στρατός αυτός χρειάζεται και στρατηγούς και αρχιστρατήγους, επικεφαλής θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο περίφημος Ολάντ, που φέρνει ολίγον σε Ναπολέοντα Βοναπάρτη δίκην καρικατούρας, ακολουθεί στην ιεραρχία του «στρατεύματος» ο πρωθυπουργός Βαλ και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών-Αστυνομίας.

Σ’ αυτό το πλήρως στρατιωτικοποιημένο περιβάλλον οι πολυεκατομμυριούχοι αθλητές-ποδοσφαιριστές των εθνικών ομάδων σε πνεύμα... υγιούς συναγωνισμού και… ανιδιοτέλειας, χωρίς ντόπες ή πολυβιταμίνες, θα παράσχουν ευωχία και εκτόνωση στα χειμαζόμενα από την οικονομική κρίση πλήθη της γηραιάς ηπείρου, που μόλις αντάλλαξαν την ελευθερία τους με την ασφάλειά τους, την οποία ασφαλώς θα πληρώσουν τα ίδια.

Αυτό το… υγιές πολιτιστικό-αθλητικό γεγονός αναμένεται να διαταράξουν κάποιοι απροσάρμοστοι που θα γεμίσουν την πόλη του φωτός με σκουπίδια, διεκδικώντας την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αλλά έχει προβλέψει και γι’ αυτό ο σοσιαλιστής Ολάντ, που είναι έτοιμος να εφοδιάσει τους επισκέπτες-φιλάθλους με άφθονα γαλλικά αρώματα για να παραπλανήσουν την όσφρηση από τη μπόχα των απορριμμάτων.

Αλλά προς τι όλα αυτά; Μα γιατί εν προκειμένω υπάρχει το τεράστιο οικονομικό όφελος για τα μίντια(διαφημίσεις) και πρωτίστως για τις πολυεθνικές των αθλητικών προϊόντων. Ναι, αυτές που εκμεταλλεύονται μικρά παιδιά στην Ασία, στην Αφρική και σε γαλέρες στα διεθνή ύδατα. Αλλά και γιατί υπάρχει, συγχρόνως, ένα τεράστιο κέρδος στο επίπεδο του συμβολικού κεφαλαίου, καθώς το παγκόσμιο κατεστημένο στέλνει μήνυμα παντού ότι είναι άτρωτο στις τρομοκρατικές ενέργειες είτε πρόκειται για τους φανατικούς του ISIS είτε για τους αγωνιστές που διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο.

Σ’ αυτή τη στρατιωτικοποιημένη κοινωνία και την ολοκληρωτική πολιτεία, τι ελπίδα άραγε έχουμε; Να συμβεί κάτι, ένα τυχαίο γεγονός, λέει ο αριστερός Μπαντιού αλλά και ο δεξιός Γκοσέτ. Το ίδιο έλεγε πριν πολλά χρόνια και ο Μποντριγιάρ, που αναφερόταν ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός συμβάντος στη φύση, που θα άλλαζε τη ροή των πραγμάτων, όπως στην αρχαιότητα. Μέχρι τότε θα εξακολουθεί να ισχύει το Orgy and canibalisme σε βάρος των "κάτω", του 99% του πληθυσμού του πλανήτη.