Αριστερά και κοινωνία

[ Γιώργος Σταματόπουλος / Ελλάδα / 27.01.15 ]

Εάν τα μυαλά των νικητών δεν πάρουν αέρα, εάν σκύψουν στα φλέγοντα προβλήματα με αρετή και ειλικρινές ενδιαφέρον κάτι καλό μπορεί να γίνει. Να ανακουφιστεί λίγο ο κόσμος δηλαδή από τα προσωπικά χρέη, να ανασάνει βρίσκοντας μια δουλίτσα, να μπορέσει να πιει ένα ποτό με τους φίλους του. Απλά πράγματα.

Ας μην εμπλακούμε και εμείς με τις ιδεολογίες, θεωρίες και λοιπά θολά για τούτες τις δύσκολες ώρες της χώρας. Αρκεί να επέλθει μια μικρή ισορροπία στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στην καθημερινότητα του καθενός, να πειστούμε ότι έχουμε δικαίωμα να είμαστε κάπως αισιόδοξοι για το αύριο. Και ίσως τότε βρίσκαμε την ευκαιρία να επαναστοχαστούμε για το τι σημαίνει πολιτική και ποιος είναι ο ρόλος μας ως πολιτών , εάν είδαμε ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία λειτουργεί μόνο υπέρ των εξουσιαστών και, άρα, οφείλουμε, να γεννήσουμε εναλλακτικές μορφές διακυβέρνησης. Ίσως ακόμη αποκτήσουμε πιο πολιτική συνείδηση και αρχίζουμε να έχουμε λόγο στις αποφάσεις της κυβέρνησης, ακόμα και τα νομοθετήματά της.

Μπορεί να είναι ιστορική η νίκη της Αριστεράς, θα πρέπει, όμως, να είμαστε δύσπιστοι κατά πόσον ένα μικρό αριστερό κόμμα μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας μπορεί να έχει λόγο ανάμεσα στα θηρία του καπιταλισμού, στις χώρες του κεφαλαίου και της ασύλληπτης δύναμης της αγοράς. Η πίστωση χρόνου εντούτοις στη νέα (αριστερή) κυβέρνηση είναι απαραίτητη.

Είναι προφανές ότι μιλάμε για μια αστική -κοινοβουλευτική δημοκρατία και ότι δεν περιμένουμε τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Ας συμφωνήσουμε ότι η πραγματικότητα υπερτερεί ετούτη τη στιγμή των ιδεολογιών. Αυτή η αριστερή κυβέρνηση ας προσέξει πολύ καλά τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και αυτοδιεύθυνσης.