Από το Άουσβιτς στη Μόρια και το Καρά Τεπέ

[ ARTI news / Ελλάδα / 17.09.20 ]

 Λαμβάνοντας μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (δεδομένου του κρούσματος της νόσου που υπήρξε χθες μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ) ξεκίνησε σήμερα στις 8 το πρωί η αστυνομική επιχείρηση της αναγκαστικής προώθησης μεταναστών και προσφύγων προς το «νέο καταυλισμό» του Καρά Τεπέ. Το κλειστό στρατόπεδο*, η φυλακή τύπου Αμυγδαλέζας του Καρά Τεπέ, αφού κανείς έγκλειστος δεν θα μπορεί να βγει από εκεί, αποκαλείται «καταυλισμός»!  

Ο τρόπος της «προώθησης» των προσφύγων θεωρείται από τα μίντια ομαλός. Η είδηση όμως ότι απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία και αποκλείστηκε η περιοχή, αποδεικνύει ότι ο εγκλεισμός των προσφύγων ενδέχεται να είναι βίαιος σε περίπτωση άρνησής τους. Η πρόφαση του αναγκαστικού εγκλεισμού σύμφωνα με την αστυνομία και το υπουργείο του Μ. Χρυσοχοΐδη είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο»!

Ο εγκλεισμός όμως στη φυλακή για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι αιτούντες/ούσες άσυλο είναι εκτός της «δημόσιας υγείας», είναι «γυμνές ζωές» χωρίς ανθρώπινη υπόσταση, δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, είναι στο έλεος της εξουσίας, της αστυνομικής εν προκειμένω. Γι’ αυτό το στρατόπεδο είναι ο χώρος όπου ασκείται η «βιοπολιτική εξουσία» και ο αιτών/ούσα άσυλο καθίσταται ο σύγχρονος homo sacer, ένας «άνθρωπος» που μπορεί να υποστεί τα πάντα από τους πάντες ατιμώρητα. Είναι το «ον» που δεν μπορεί να κάψει ούτε την κόλασή του.

Αλήθεια, αν ένας Εβραίος έκαιγε το Άουσβιτς θα ήταν έγκλημα;

*Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Μέσα χωρίς σκοπό (κεφάλαιο: Τι είναι ένα στρατόπεδο), 2020, εκδόσεις νήσος