Απανθρωπιά

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 13.07.19 ]

Ο νέος υπουργός Εργασίας Βρούτσης ανακάλεσε την εγκύκλιο που απλοποιούσε τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ σε πολίτες εκτός ΕΕ. Η Ελλάδα «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», είπε. Κάποιοι αυτό το είπαν ρατσισμό, εγώ το λέω απανθρωπιά. Για να καταλάβετε τη σημασία της ενέργειας του υπουργού της δεξιάς κυβέρνησης, αρκεί να σας αφηγηθώ το εξής πραγματικό περιστατικό. Ήταν βράδυ της 20ης Μαΐου 2015. Μου τηλεφώνησε η φίλη μου δικηγόρος Χρύσα Πετσιμέρη. Μου είπε πως ένα 17χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, έπαθε οξεία λευχαιμία και δεν μπορούν να το κρατήσουν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας γιατί δεν είχε χαρτιά.

Από τις 6 η ώρα τα χαράματα αρχίσαμε τα τηλέφωνα. Η κα. Κοντομάρη μου δίνει το τηλέφωνο της κας. Πρέντζα στην υπηρεσία ασύλου. Η Χρύσα με ένα ταξί πηγαίνει το παιδί εκεί. Το προσφυγόπουλο είναι σε απελπιστική κατάσταση. Δεν μπορεί να κινηθεί. Η κα. Πρέντζα και η συνάδελφός της κατεβαίνουν, βλέπουν το παιδί και βάζουν τα κλάματα. Το αγκαλιάζουν. Του κάνουν αμέσως τα χαρτιά. Το ρωτούν αν θέλει να του φέρουν τη μανούλα του από τη Γερμανία. Το προσφυγόπουλο γίνεται δεκτό πλέον στον Άγιο Σάββα για νοσηλεία.

Ο Zeitoung Mahmoud πέθανε μετά από μία εβδομάδα. Την επομένη θα ερχόταν η μανούλα του.

Για το παιδί αυτό ακόμα κλαίω. Γι’ αυτό το παιδί πάντα θα καταριέμαι τους πολεμοκάπηλους και τους «βρούτσηδες» αυτού του κόσμου.