Απέρριψαν την απαγόρευση της Γλυφοσάτης στη Γαλλία

[ ARTI news / Κόσμος / 29.05.18 ]


Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε τη νύχτα της Δευτέρας 28 προς Τρίτη 29 Μαΐου μια τροποποίηση που απαγόρευσε το ζιζανιοκτόνο glyphosate (Γλυφοσάτη) το 2021. Η Γλυφοσάτη εμπεριέχεται ως γνωστόν στο παρασιτοκτόνο Ράουνταπ που είναι ύποπτο για καρκινογόνο δράση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Νοέμβριο, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και αναβολές της ψηφοφορίας, να ανανεώσει για πέντε χρόνια την άδεια χρήσης του φυτοφαρμάκου, ενώ ο  Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν είχε δεσμευτεί να το απαγορεύσει στη Γαλλία "μόλις υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, το αργότερο σε τρία έτη ». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη ότι αυτή η υπόσχεση τηρηθεί! Αυτό βέβαια μοιάζει με εμπαιγμό,  μετά την απόρριψη της απαγόρευσης.  

Η Γλυφοσάτη που περιέχεται στο Roundup, είναι το κυριότερο παρασιτοκτόνο της Monsanto. Αυτό το ζιζανιοκτόνο, διατίθενται στην αγορά από το 1974, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC, η οποία εξαρτάται από την WHO), που το έχει  κατατάξει στα «πιθανά καρκινογόνα» για τον άνθρωπο από το 2015, και πολλές ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα του φυτοφαρμάκου, βασιζόμενοι σε άλλες μελέτες, ευνοϊκότερες για τους βιομηχάνους.

Ωστόσο, τα έγγραφα "Monsanto Papers", που αποχαρακτηρίστηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη το 2017, έδειξαν ότι υπήρξε επιχείρηση επηρεασμού  επιστημόνων και υγειονομικών αρχών.

Πληροφορίες: Le Monde