Απέκλεισαν τη Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

[ ARTI news / Κόσμος / 17.06.16 ]

Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας διατηρήθηκε η ποινή αποκλεισμού της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις, λόγω μη συμμόρφωσης στους κανονισμούς περί ντόπινγκ. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της IAAF, στη Βιένη, ο Βρετανός πρόεδρος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σεμπάστιαν Κόου επισήμανε ότι «αθλητές που δεν ελέγχονται από το ρωσικό σύστημα, αλλά από συστήματα που διαθέτουν αποτελεσματικά προγράμματα αντιντόπινγκ, θα εξεταστούν κατά περίπτωση».

Ο Κόου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική πτυχή στην απόφαση της IAAF (σ.σ. και μόνο η επισήμανση υποδηλώνει πολιτική χροιά), προσθέτοντας ότι τα βήματα προόδου που έγιναν από τις ρωσικές αρχές δεν είναι αρκετά ώστε να αρθεί η ποινή, η οποία επιβλήθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2015 και επεκτάθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Την τελική απόφαση για συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να λάβει η ΔΟΕ στις 21 Ιουνίου.

Την είδηση μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο "Sky News", επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, και πριν λίγο την επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS η ομοσπονδία στίβου της χώρας.

Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από την IAAF, εξαιτίας του εκτεταμένου ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2015, επιβλήθηκε αρχικά τον Νοέμβριο και επεκτάθηκε με απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού τον Μάρτι