Ανυπακοή δημάρχων στον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι

[ ARTI news / Κόσμος / 03.01.19 ]

Σθεναρή αντίσταση στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Ματέο Σαλβίνι που προβλέπει αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο από τη δημόσια περίθαλψη, κρατούν οι δήμαρχοι της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις και του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο.

Ο υπουργός Eσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε κάνει σαφές ότι η άδεια παραμονής, από μόνη της, δεν θα δίνει αυτόματα δικαίωμα, πλέον, στην απόκτηση ταυτότητας, η οποία στην Ιταλία εκδίδεται από τους διάφορους δήμους.

Οι δυο δήμαρχοι θα συνεχίζουν να χορηγούν ταυτότητες (που σημαίνει και δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια περίθαλψη) στους αιτούντες άσυλο οι οποίοι διαθέτουν άδεια παραμονής.

«Με τόσα προβλήματα που έχει η πόλη του, ο αριστερός δήμαρχος αποφάσισε ανυπακοή για τους μετανάστες», σχολίασε ο Σαλβίνι στο Twitter. Στη συνέχεια μιλώντας στο ραδιόφωνο Rai 1 δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε επίδειξη ισχύος αλλά προειδοποίησε πως οι δύο δήμαρχοι θα κληθούν να απαντήσουν προσωπικά, καθώς πρόκειται για νόμο του κράτους.

«Τα νέα αυτά μέτρα της κυβέρνησης καταργούν την ανθρωπιστική προστασία και μετατρέπουν σε παράνομο ό,τι μέχρι χθες ήταν νόμιμο», απάντησε ο Λεολούκα Ορλάντο, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό «παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα».