Ανοίγει τις πύλες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

[ ARTI news / Ελλάδα / 09.05.19 ]

Ο ρόλος του πλήθους στη λογοτεχνία και την ιστορία, το προσφυγικό ζήτημα και η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη είναι από τα σημεία που ξεχωρίζουν στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαϊου 2019).
Πεντακόσιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, 250 εκδότες και 300 συγγραφείς, από τους οποίους περισσότεροι από 60 ξένοι, συνθέτουν το προφίλ της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θεωρείται η σημαντικότερη του είδους στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες. Τιμώμενη της 16ης ΔΕΒΘ είναι η Ισπανόφωνη Λογοτεχνία.

Συγγραφείς όπως ο Σαντιάγο Γκαμπόα και ο  Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε από την Κολομβία, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας από την Ισπανία και ο Ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια είναι μερικά από τα ονόματα που εντάσσονται στο αφιέρωμα. Η Πορτογαλία θα εκπροσωπηθεί από τους συγγραφείς Ντούλσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο. Στην έκθεση συμμετέχουν και πολλοί γνωστοί Έλληνες αλλά και αρκετοί ακόμη ξένοι συγγραφείς, από τουλάχιστον 20 χώρες. Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού προσκλήθηκαν από το εξωτερικό και τέσσερις Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής πεζογράφοι, οι Αρης Φιορέτος, Πάνος Καρενέζης, Άντζελα Δημητρακάκλη και Μιχάλης Πατένταλης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας. 

Στη διάρκεια της 16ης ΔΕΒΘ θα εγκαινιαστεί το “Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας” και γι΄αυτό η συμμετοχή της Ρωσίας είναι δυναμική. Οι σχετικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας, που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης με τίτλο «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία» εστιάζει σε μια σειρά από καίριους επιμέρους άξονες που επιχειρούν να σηματοδοτήσουν τη συμβολή, τον ρόλο, ή την απλή παρουσία των μεγάλων ομάδων στη διαμόρφωση των εκάστοτε συνθηκών.

Παράλληλα, μια ενότητα που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια με τίτλο «Imagine all the people: αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία» καταπιάνεται με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας: αυτή της μετακίνησης και ροής μεγάλου μέρους πληθυσμού, όπως την επιβάλλουν καταστάσεις ανεξάρτητες της ατομικής βούλησης.

Κοντά σε αυτές τις δύο θεματικές, μια έκθεση φωτογραφίας που ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα τους αποτελεί η παρουσίαση των εικόνων του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters Γιάννη Μπεχράκη, που αποτύπωσε ζωντανά, με την πιο αλληλέγγυα ματιά το προσφυγικό ζήτημα.