Αλγόριθμοι-μαχαίρια

[ ARTI news / Κόσμος / 06.03.19 ]

Λένε πως οι νέες αλυσίδες, τα νέα φίμωτρα, τα νέα μαχαίρια θα είναι αλγόριθμοι, όπως αυτός που έκοψε και ξανάκοψε τη φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη. Μόνο που ο αλγόριθμος «βλέπει» το γυμνό και όχι το λιμό, «βλέπει» τη σεξουαλική πρόκληση και όχι την πείνα. Παραδόξως, το «βλέμμα» αυτό ταυτίζεται με εκείνο των πλανητικών ελίτ, που βυθίζουν τον κόσμο σ’ έναν ολοκληρωτισμό που δεν ξαναείδε ο άνθρωπος.

Το ARTInews.gr κάνει το πείραμα, για να διαπιστώσει αν ο αλγόριθμος του facebook θα λογοκρίνει κι αυτή τη φωτογραφία, όπως αυτή του Γιάννη Μπεχράκη.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι του Κέβιν Κάτερ και τραβήχτηκε το 1993 στο Σουδάν, αποτυπώνοντας το δράμα της φοβερής στη χώρα αυτή. Η εικόνα “Το πεινασμένο παιδί και το όρνιο” που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ συνοψίζει σε ένα φωτογραφικό καρέ τους κανόνες ζωής ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Άραγε, το facebook θα κόψει κι άλλο ένα πούλιτζερ;! 

*Ζητήσαμε από το fb να επανεξετάσει το θέμα, με τη σκέψη ότι ίσως οι άνθρωποι να δουν διαφορετικά από τον αλγόριθμο. Πλην επί ματαίω. Αλγόριθμοι και άνθρωποι το ίδιο βλέπουν!