Όλο το μουσικό αρχείο του Νιλ Γιάνγκ δωρεάν στο Διαδίκτυο

[ ARti news / Κόσμος / 05.12.17 ]

Ο Νιλ Γιάνγκ πρωτοπορεί και βγάλει όλο το μουσικό του αρχείο δωρεάν στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για μια γενναία και άκρως πρωτοποριακή απόφαση που δείχνει πως ο καναδός ρόκερ ήταν και είναι μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο χώρο της ροκ.   

Ο Γιάνγκ επιχειρεί να συγκεντρώσει το σύνολο της μουσικής δημιουργίας του. Πλέον, και επειδή το είχε υποσχεθεί, είναι έτοιμος να βγάλει στον «αέρα» όλα τα τραγούδια, τις συναυλίες και όποιο άλλο υλικό μπορεί να διατεθεί μέσω της πλατφόρμας που έχει σχεδιάσει.    Πρόκειται για όλα τα τραγούδια του - από την αρχή της καριέρας του και θα διατίθενται για δωρεάν ακρόαση έως στις 30 Ιουνίου 2018. Αυτό θα γίνει μέσω της υπηρεσίας Χstream Music. Παράλληλα, κι αυτό είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, οι λάτρεις της μουσικής του θα μπορούν να βρουν ακόμη και ακυκλοφόρητα τραγούδια του.    Το σάιτ που θα υποστηρίζει όλον αυτό τον πλούτο θα ονομάζεται «Neil Young Archives» (σ.σ.: Τα Αρχεία του Νιλ Γιάνγκ)   Μάλιστα, ο Γιανγκ δείχνει να ενδιαφέρεται για το πώς θα καταφέρει οι πολυάριθμοι φίλοι του να ακούσουν καλύτερα τα τραγούδια. Ο ίδιος προτιμάει να τα ακούει κανείς μέσω του κομπιούτερ του γι' αυτό και παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς η ποιότητα του ήχου θα είναι ακόμη καλύτερη.    

 Σημειώνουμε, πάντως, ότι ο διάσημος κάντρυ ρόκερ και «πατέρας του γκράντζ» Νηλ Γιάνγκ επέτρεψε στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί το τραγούδι «Rockin’ in the Free World». Kαι αυτό γιατί αφενός η αφρόκρεμα της ροκ έχει κηρύξει πόλεμο στον Τραμπ για τις «ρατσιστικές απόψεις» και αφ’ ετέρου γιατί ο Γιάνγκ ανήκει στους οπαδούς του Μπέρνι Σάντερς, παρόλο που ο ίδιος δεν ψηφίζει στις ΗΠΑ.

Ο Νηλ Γιάνγκ είχε γράψει το «Rockin in the Free World το 1989», όταν μαζί με τον Φρανκ Σαμπρέντο, κιθαρίστα του συγκροτήματός του Crazy Horse, έβλεπαν σκηνές από την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί , όπου οι οπαδοί του έκαιγαν την αμερικανική σημαία. Δεδομένου ότι ο Χομεϊνί θεωρούσε «Σατανά» τις ΗΠΑ.

Όμως η δαιμονοποίηση δεν ήταν μόνο από την πλευρά του Χομεϊνί, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο και από τους Αμερικανούς για τους αντιπάλους τους, από τον Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι τον Καντάφι, τον Άσαντ, τον Τσάβες αλλά και τον μακαρίτη Φιντέλ Κάστρο.