Έφυγε από τη ζωή ο QUINO, ο δημιουργός της Μαφάλντα

[ ARTI news / Κόσμος / 30.09.20 ]

Γιάννης Χρυσοβέργης

Σαν χθες, πριν από 56 χρόνια, στις 29 Σεπτεμβρίου 1964, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά η θρυλική Μαφάλντα, με το ισοπεδωτικό και ανατρεπτικό της χιούμορ, που με τις ερωτήσεις της οδηγούσε πάντα τους μεγάλους σε νευρική κρίση και τους γονείς της σε κρίσεις πανικού.

Η Μαφάλντα δημοσιεύονταν τακτικά μέχρι το 1973. Στην Ελλάδα, μάθαμε την ύπαρξή της μόλις το 1978, χάρη στο περιοδικό ΚΟΛΟΥΜΠΡΑ.

Σήμερα, ο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, γνωστός σε όλους μας με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο QUINO, έφυγε «πλήρης ημερών, λόγω επιδείνωσης των προβλημάτων υγείας του» σε ηλικία 88 ετών, όπως ενημέρωσε η οικογένειά του.

Παιδί Ισπανών που μετανάστευσαν στην Αργεντινή όταν ξέσπασε ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, ο QUINO σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα, στην πόλη που μετακόμισε το 2017, μετά το θάνατο της συζύγου του.

Εκτός από τη Μαφάλντα μας χάρισε χιλιάδες άλλα κόμικς, στα οποία πάντα καυτηρίαζε με το ίδιο καυστικό χιούμορ που γνωρίσαμε μέσω της Μαφάλντα, τις κοινωνικές συμβάσεις και την αδικία.

Σε ευχαριστούμε αγαπημένε μας QUINO για όλα όσα μας πρόσφερες. Μας άφησες τη Μαφάλντα, κι όλο το υπόλοιπο έργο σου για σε θυμόμαστε.