Ένα ΟΧΙ με θετική προοπτική

[ Κώστας Ζαχάρος / Ελλάδα / 28.06.15 ]

Ήταν χωρίς προσχήματα η κυνικότητα και χυδαιότητα των δανειστών μας. Επίσης, μεθοδευμένη και η τακτική τους να απαξιώσουν τα ελληνικά αιτήματα, να φθείρουν και να γελοιοποιήσουν την ελληνική πολιτική ηγεσία σ’ ένα ατέρμονο και αναποτελεσματικό πήγαιν’ έλα.

Πέντε σχεδόν μήνες από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, νομιμοποιούμαστε να ισχυριστούμε ότι η τακτική της «εξημέρωσης του θηρίου» της Ευρωζώνης, που βασίστηκε σε υπερτίμηση του κόστους που θα έχουν οι «εταίροι» μας, έδειξε τα όριά της.

Αν αφαιρέσουμε τις εύηχες αναφορές σε «εταίρους» και «θεσμούς», που συχνά συσκοτίζουν με ιδεοληψίες τον πραγματικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο πολιτικός χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης που συσπειρώνει τους συντηρητικούς της Ευρώπης για τιμωρητική στάση προς τη χώρα και το λαό μας. Γιατί, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται στο εύθραυστο επιχείρημα της μοναδικότητας του οικονομικού υποδείγματος του νεοφιλελευθερισμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αμφισβητεί ευθέως τον πυρήνα της πολιτικής των νεοφιλελεύθερων της Ευρώπης, δεν πρέπει να επιβιώσει. Αντίθετα, πρέπει να οδηγηθεί σε ασφυξία και να λοιδορηθεί, ενώ ο λαός που την επέλεξε να τιμωρηθεί προς παραδειγματισμό. Τόσο απλά, τόσο χυδαία!

Το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί η πολιτική του χρέους που αποδέχτηκαν οι προηγούμενες εθελόδουλες κυβερνήσεις της χώρας,  ξεπερνάει τον οικονομικό ορίζοντα και μετατρέπεται σε μηχανισμό εξουσίας που φτωχοποιεί άτομα και κοινωνίες.  Γι αυτό οι κοινωνικές αντιθέσεις λαών και χωρών συμπυκνώνονται σήμερα κύρια γύρω από το ζήτημα του χρέους. Η σχέση πιστωτή-οφειλέτη και στην περίπτωσή μας ευρωπαϊκών «θεσμών» και ελληνικού κράτους, αποτυπώνει κοινωνικούς-ταξικούς συσχετισμούς. Αυτή είναι η ουσία της ισχυρής σύγκρουσης που ζούμε, όταν απογυμνωθεί από ιδεολογικά περιτυλίγματα.

Είναι αλήθεια ότι η πρωτοφανής πίεση των δανειστών οδήγησε την κυβέρνηση σε μια συνεχή διολίσθηση από τις «θέσεις της Θεσσαλονίκης» στην αναζήτηση μιας «βιώσιμης συμφωνίας». Γεγονός που σώρευσε στο κοινωνικό σώμα ανησυχία, απογοήτευση, συχνά και παραίτηση.     

Η αναγγελία του δημοψηφίσματος για την απόρριψη της καταστροφικής συμπεριφοράς των δανειστών ξαναβγάζει το λαό μας από το βάλτο της τελευταίας περιόδου. Ανακούφιση και αισιοδοξία δημιούργησε η αναγγελία και μια αναγκαία ώθηση, ώστε να αναζητηθούν ξανά οι νοηματοδοτήσεις που ανέδειξαν οι οδύνες των μνημονιακών χρόνων. Γιατί, η πραγματική αντίθεση είναι αυτή που συμπυκνώνεται στην αντίθεση μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων. Με άλλα λόγια, όσων αγωνίζονται να διασφαλίσουν την εθνική αξιοπρέπεια, την επιβίωση του λαού μας, τη διασφάλιση του δημόσιου πλούτου και από την άλλη, αυτών που έχουν ταυτίσει την πολιτική και κοινωνική τους ανέλιξη με την εμπλοκή σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, σε αγαστή συνεργασία με τους μερκελικούς «θεσμούς».

Ο λαός μας έχει συναίσθηση του πραγματικού διλήμματος και αυτών που διακυβεύονται για τη χώρα, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης. Γι αυτό και δεν θα αποδεχτεί διχαστικά διλλήματα που έντεχνα επιχειρείται να επιβληθούν. Γνωρίζει ότι ο δρόμος για την ανοικοδόμηση της καθημαγμένης χώρας μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως γνωρίζει, από το ιστορικό φορτίο που κουβαλάει, ότι, τα μεγάλα ΌΧΙ απατούν επιμονή, προσπάθεια και αισιοδοξία για ένα ευοίωνο μέλλον.