Έκθεση φωτογραφίας αποκαλύπτει τις πρακτικές της Monsanto

[ ARTI news / Ελλάδα / 15.03.18 ]

Η Προοδευτική Συμμαχία* ευρωβουλευτών από τρεις πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, S&D, Greens) φιλοξένησε φωτογραφική έκθεση, που αποκαλύπτει τις πρακτικές της Monsanto και τον τρομερό αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Μαρτίου, με τη συμμετοχή του φημισμένου και βραβευμένου Γαλλο-βενεζουελάνου φωτογράφου Mathieu Asselin.

Οι ευρωβουλευτές επέλεξαν να αναδείξουν ένα θέμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εντός και εκτός θεσμικών οργάνων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Προοδευτική Συμμαχία, ο Μ. Asselin δήλωσε: «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να κοιτάξω το παρελθόν της Monsanto, για να καταλάβω τις ενέργειές της στο σήμερα. Και ίσως να προσφέρω ένα μικρό παράθυρο για το μέλλον που προσπαθεί να χτίσει. Με τις φωτογραφίες μου μιλάω για την περιβαλλοντική μόλυνση, για τα οικονομικά προβλήματα που επέφερε, για τα φυτοφάρμακα, για τα πνευματικά δικαιώματα των σπόρων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι ένα ‘εκπαιδευτικό εργαλείο’ για να καταλάβει κανείς τι είναι η Monsanto».

Για τη φωτογραφική έκθεση του Mathieu Asselin

Η εξαιρετική έρευνα του Mathieu Asselin, που διεξήχθη για πέντε χρόνια στο Βιετνάμ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνει στο φως τις παλαιότερες και τις τρέχουσες πρακτικές αυτής της γιγαντιαίας χημικής βιομηχανίας. Κατά τη λεπτομερή μελέτη του, ο Mathieu Asselin συμβουλεύτηκε εκατοντάδες έγγραφα -αποσπάσματα, κρίσεις, αρχεία, ταινίες και μαρτυρίες- με επίκεντρο τα γεγονότα ή τις ημερομηνίες που καταδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις καταστροφές που σηματοδοτούν τη μακρά ιστορία της εταιρείας.

Το δράμα της μικρής πόλης Aniston (Alabama, 1970), που έγινε πόλη φάντασμα ως αποτέλεσμα των απελευθερώσεων στον αέρα και το νερό των περίφημων και δηλητηριωδών πολυχλωριωμένων παραγώγων του διφαινυλίου (PCB), που παρήγαγε το τοπικό εργοστάσιο της Monsanto, είναι απλώς ένα παράδειγμα.

Ο τρομακτικός Πορτοκαλί Παράγοντας -ένα άλλο προϊόν της Monsanto, ένα ζιζανιοκτόνο με βάση το οξύ, ευρέως γνωστό για τη χρήση του από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς κατά τον πόλεμο στις πεδιάδες του Βιετνάμ από το 1968 έως το 1971- μόνιμα μόλυνε μέχρι το 10% του εδάφους του Βιετνάμ και προκάλεσε χιλιάδες θύματα.

Η έκθεση μεθοδικά φωτίζει μια άλλη πτυχή των πρακτικών της Monsanto: την προπαγάνδα και την επικοινωνία. Είτε πρόκειται για διαφημίσεις που περιγράφουν έναν ιδεώδη κόσμο, όπου η χημεία και τα παράγωγά της συμβάλλουν στην καθολική ευημερία, είτε συμβάσεις υπογεγραμμένες από χιλιάδες αγρότες, κάθε έγγραφο που δημοσιεύεται από τη Monsanto μπορεί να αναλυθεί ως άσκηση στην παραπληροφόρηση.