Άγνωστες φωτογραφίες του Ισπανικού Εμφυλίου

[ ARTI news / Κόσμος / 30.11.19 ]

 Ο Καταλανός φωτογράφος Antoni Campañà δεν θέλησε ποτέ να δημοσιεύσει τα φωτογραφικά του αρχεία για τον Ισπανικό Εμφύλιο. Οι φωτογραφίες αυτές ήταν άγνωστο που ήταν. Τελικά βρέθηκαν στο πίσω μέρος του γκαράζ του πατρικού του σπιτιού.

Κατά την κατεδάφιση του σπιτιού που ανήκε στον Antoni Campañà, δύο κόκκινα κουτιά με περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες εμφανίστηκαν στο πίσω μέρος του γκαράζ, τα περισσότερα ήταν αρνητικά αλλά και αρκετές εκατοντάδες εκτυπώσεις.

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, είναι "ο τελευταίος μεγάλος φωτογραφικός θησαυρός του ισπανικού εμφυλίου πολέμου" (1936-1939). 

Ο φωτογράφος, ο οποίος πέθανε το 1989, δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες της εμφύλιας σύγκρουσης στη Βαρκελώνη, συμπεριλαμβανομένης και της La Vanguardia, αλλά στη συνέχεια σταμάτησε. "Η τραυματική εμπειρία της σύγκρουσης και η χρήση [προπαγάνδα] που οι δύο πλευρές έκαναν με αφορμή τις φωτογραφίες του, τον έκαναν να προτιμά να τις ξεχάσει». «Ποτέ δεν ήθελε να μάθουμε τι είχε κάνει τις φωτογραφίες του εμφυλίου πολέμου», λέει ο γιος του Antoni στη La Vanguardia.

Σήμερα, μια επιλογή από αυτές τις "άγνωστες" φωτογραφίες έχει μόλις δημοσιευθεί στην καταλανική έκδοση του οίκου Comanegra με τίτλο: La Capsa Vermella ("Το κόκκινο κουτί"). Οι φωτογραφίες επελέγησαν, επεξηγήθηκαν και περιγράφηκαν από τον δημοσιογράφο Placid Garcia-Planas, τον ιστορικό Arnau Gonzalez i Vilalta και τον φωτογράφο David Ramos.

"Αλλά γιατί, ενώ ο Antoni Campaña δεν ήθελε να ακούσει για αυτές τις φωτογραφίες, δεν τις κατέστρεψε;" Ρωτάει η La Vanguardia. Η καθημερινότητα προκαλεί μια πιθανή εξήγηση: Ακόμα κι αν ήταν γεμάτος θλίψη και πικρία, η καταστροφή τους θα σήμαινε για τον Άντονι την καταστροφή του βλέμματος του. Την καταστροφή του εαυτού του. "

*Διάλεξα αυτή τη φωτογραφία για την ομορφιά αυτού του κοριτσιού, για τον ερωτισμό που αποπνέει. Για τη λάμψη στο πρόσωπό της του ονείρου για έναν καινούργιο κόσμο. Είναι ήδη ίση, ελεύθερη, περήφανη. Γυναίκα. Επ-ανάσταση, έρωτας, θάνατος, όλα σ' ένα εκρηκτικό μίγμα. Ο νέος κόσμος της ισότητας και της απόλυτης ελευθερίας συμβαίνει αυτές τις στιγμές...